vrijdag 11 november 2011

versnellingsnaaf werkt niet

Op de terugweg naar huis vond ik dat ik wel erg hard moest duwen om weg te komen bij een kruising, ondanks dat de versnellingsnaaf in zijn lichtste stand stond. Helaas bleek dat de versnellingsnaaf uberhaupt niks meer deed, ik kon schakelen wat ik wilde maar hij stond vast op standje 2.
Dan maar met enkel de (rot)derailleur naar huis gefietst en telkens op tijd terugschakelen voor ik tot stilstand kwam.
Op mijn fiets heeft de derailleur een niet-geindexeerde shifter op het stuur en dat vind ik persoonlijk echt waardeloos, misschien laat ik dat tzt wel vervangen voor een geindexeerde shifter, zoals mijn naafversnellingen dat wel hebben.
Enfin, rustig met een kruissnelheid van 25km/u naar huis gereden en thuis maar eens gekeken.

Afdekkapje eraf, kabel nagekeken.. hmm vreemd, helemaal niks te vinden? Dan maar eens het 'huisje' van de naafversnellingen eraf halen (waar de kabel naar binnen gaat). , ook niks te zien, dan maar de mango even op zijn kant leggen.
Ik geef een zwieper aan de trappers en.... het achterwiel draait niet mee, hoe kan dat nou weer.
Simpel: doordat de mango op zijn zij lag is de ketting eraf gevallen van de tussenas naar het achterwiel. Oeps.
Een paar vieze handen later de mango maar eens rechtop gezet en nogmaals wat gewrikt en gedaan bij het huisje van de versnellingsnaaf en ineens hoor ik  'klik'

Klik? Klik is meestal iets wat op zijn plaats valt. Voorzichtig de mango de garage uit gereden en een stukje gefietst en jawel: alle 3 de versnellingen doen het weer als vanouds.

Wat het nou was en waardoor het nou kwam weet ik niet maar ben blij dat het opgelost is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten