zaterdag 10 december 2011

Electronica aangepakt

Vandaag de electronica in de mango eens aangepakt. Eigenlijk een plan voor de zomer maar omdat voornamelijk de richtingaanwijzers nogal eens vervelen deden, de fiets volzat met slechte contacten en omdat ik al een keer kortsluiting heb gehad in de accu bedrading heb ik het iets meer prioriteit gegeven.

Eerst de situatie zoals hij was:

Lader, aansluiting in de fiets en aansluiting op de accu waren RCA pluggetjes, in eerste instantie al niet bedoeld om stroom doorheen te jagen maar om audiosignalen doorheen te krijgen. Ook niet erg goed geisoleerd (minpool ligt bv standaard bloot). Niet heel gek dat daar kortsluiting door komt een keer. 

doorgebrande kabels:

De rest van de fiets was al niet veel beter. Enorme ieniemienie draadjes die op sommige punten blootlagen door slijtage:


Ook zat de plusdraad van de knipperlichten in de zekeringhouder gepropt en was er geen soldeerbout te pas gekomen aan de kabelschoentjes bij de knipperautomaat.  niet erg fraai

Tijd voor een wat betere oplossing:

Dc pluggen op de accu(s) :en op de lader:en op de aansluiting voor in de fiets straks:Nieuwe aan-uit-aan schakelaar voor de knipperlichten en nieuwe bekabeling met extra afscherming:Knipperlichtschakelaar in de fiets in gebouwd:

Aansluitpunt en zekeringhouder vervangen:

Met de accu los:accu op zijn plek:Het geheel werkt nu zonder haperen, nu hopen dat het ook betrouwbaarder is!

Tevens heb ik nog bij wijze van experiment 'groot licht' gemonteerd met een zelfgemaakt beugeltje:


Accu met klittenband op de wielkast vast:

De magicshine mj808 die ik nog had liggen geeft zo'n enorme puist licht dat hij eigenlijk niet geschikt is om in de stad aan te hebben maar ik rij in een pikdonker parkje als ik naar huis rij en daar is veel licht wel prettig. Zie ik loslopende honden en joggers tenminste op tijd.
Ben alleen nog niet zo tevreden over hoe het aangesloten is maar ik ga eerst eens kijken of het bevalt en toegevoegde waarde geeft. Zo niet dan is het ook zo weer verwijderd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten