donderdag 2 februari 2012

Koud vandaag

-7,5 graad gaf de thermometer aan toen ik de deur uit ging. Het nieuws ging uit van een gevoelstemperatuur van -15 graden. Nou daar was geen woord over gelogen want wat was het KOUD vandaag zeg. Zelfs met een muts op, bril op en sjaal om én het comfort van het uit de wind zitten in de Mango was het toch nog erg koud, vooral mijn voeten hadden het erg frisjes. Respect voor de paar bikkels die op de rechtop fiets door dit weer gefietst hebben.

Op de terugweg ga ik even kijken of ik de voetgaten dicht kan plakken want ik voel dat daar behoorlijk wat koude wind doorheen stroomt.

Ook lag mijn snelheid vandaag en gister echt dramatisch laag, normaal ligt mijn kruissnelheid zo rond de 28-29km/u op glad asfalt en rond de 24km/u op klinkerwegen , gister en vandaag lag het op een schamele 25km/u op glad asfalt en 21-22km/u op klinkerwegen. Waar zou dat nou aan liggen? Dikker vet / olie in de fiets? Meer rolweerstand door de banden? Of domweg door een te koude 'motor' : ikzelf dus.
Las ook ergens dat koude lucht ook meer luchtweerstand geeft dan warme lucht dus wellicht speelt dat ook mee. Maargoed, door de ijzige wind heb ik toch geen zin om met hoge snelheid door te trappen :)

2 opmerkingen:

 1. Koude lucht heeft een hogere dichtheid om precies te zijn 10% hoger als bij 25 gr Grote C.
  Ik had het zelfde probleem.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Allemaal goed gezien.
  Niks van aantrekken van die lage snelheid. Wel zelf meer aantrekken. Vooral rond je benen. Voetgaten dicht met Lycra helpt enorm tegen koude tocht. Slecht voor de spieren. (verkrijgbaar bij Velomobielonderdelen.nl)
  En laat vooral geen stukje vel onbedekt. Zeker de ogen niet. Niet voor het koudegevoel maar de vorstschade aan je vel. Je merkt er niks van als de boel bevriest namelijk, tot het te laat is.

  BeantwoordenVerwijderen