vrijdag 22 juni 2012

Ligfiets syndromen

FVS , het Fiets Voorblijf Syndroom is een variant op alle andere vormen van syndromen die de ligfietser parten spelen. Zo heb je bijvoorbeeld RIS (racefiets inhaal syndroom) en BIS (brommer inhaal syndroom)  maar gisteren had ik een nieuwe variant. Het Fiets voorblijf syndroom. Normaal gesproken zijn er namelijk maar weinig mensen die me inhalen of bij blijven als ik met mijn gebruikelijke kruissnelheid van 30km/u rij.  Af en toe eens een sportieve wielrenner of MTB'er maar verder niet.

Gisteren reed er een man van ik schat een jaar of 45~50 achter me, op een oude hybride fiets die toch wel steeds dichterbij kwam. Op een gegeven moment zelfs wel heel dichtbij. Aangezien ik het best warm had wilde ik me eigenlijk niet teveel inspannen maar ok, ik kon hem natuurlijk niet voorbij laten stomen. Hij was er duidelijk op uit gezien zijn gezichtsuitdrukking :)

Ik zet aan en al snel klimt de snelheid naar de 35km/u, de man zet de achtervolging in en duikt voorovergebogen op zijn stuur met een grijns op zijn gezicht.
Ok, als je het hebben wil kun je het krijgen, ik trap naar de 40km/u, de man kijkt verbeten maar laat niet los! Vooruit, NOG harder dan, richting de 45km/u.
Toen begon de man eindelijk te lossen en gaf hij op waarna hij snel uit het zicht verdween.
Respect voor deze man is wel op zijn plaats in elk geval !

Vanochtend had ik alweer last van een syndroom.D it keer het OSVBS , kort voor : opgefokte scootertjes voorblijf syndroom. Ik draai het Hazepad in Schiedam op en zie achter me een scootertje met 2 mensen erop aankomen. Beiden zonder helm dus ik nam aan dat het een snorscootertje was. Toch kwam hij dichterbij terwijl ik boven de 30km/u reed, dat is gek want die dingen mogen maar 25k/u en zeker met 2 personen erop zou je verwachten dat ie niet veel harder gaat. Helaas dus. Aanzetten dan maar want je kan natuurlijk niet hebben dat zo'n stinkding voor je gaat rijden. Uiteindelijk bij 40km/u gestopt met versnellen, dat was voldoende want het scootertje bleef op gelijke afstand achter me rijden. Dat moet dus zo'n 45km/u op zijn teller zijn geweest en waarschijnlijk had ie met 1 persoon nog sneller geweest. Eigenlijk best een forse overschrijding van de snelheid die zo'n ding mag hebben maarja, je kijkt er al bijna niet meer van op ..


Morgen wordt als het goed is mijn auto verkocht en heeft mijn mango officieel de plaats van de auto ingenomen. Van het geld dat de auto nog opbrengt wil ik dan wel een tour of racekap kopen zodat ik in elk geval droog blijf als het hard regent of warm blijf straks in de winter.

Ben benieuwd hoe het gaat bevallen zo zonder auto maar aan de andere kant gebruik ik het ding toch al bijna nooit dus het zal vast wel mee gaan vallen.9 opmerkingen:

 1. Goede keuze , veel succes met je racekap en wellicht een demper !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die demper weet ik nog niet, 200 euro of meer vind ik wel heel erg veel geld maar wie weet ooit. :)

   Verwijderen
 2. Ik hoorde pas van een collega dat de fietsenmaker bij de verkoop van zo'n snorscootertje standaard ! aanbied om er een snelheidsverhogend tandwieltje oid in te zetten. Je bent dan voor een paar tientjes klaar.

  De snorscootertjes die ik tegen kom rijden dan ook standaard zo'n 35 km per uur (of zelfs sneller).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, eigenlijk raar inderdaad maar des te meer eer heb je als je ze dan alsnog voorblijft ;)

   Verwijderen
  2. Het scheelt aanzienlijk in verzekering om een blauw i.p.v. een geel plaatje te nemen. Verder zijn de scooters technisch hetzelfde. En je hoeft geen helm op. Maar je als je niets in je hoofd hebt om te beschermen....

   Verwijderen
 3. Met een gewone brommer hebben ze ook vaak geen helm op

  BeantwoordenVerwijderen
 4. boven de 40 op een racefiets! Respect

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Achteraf iets minder respect hoor, ik kwam hem namelijk een dag later nog een keer tegen en het was een electrische fiets... :)

   Verwijderen