woensdag 25 juli 2012

Gepiep en kettinglengte

Sinds dit weekend zit er een heel irritante piep in de fiets. Het geluid lijkt linksvoor vandaan te komen en ik verdenk de veerpoot ervan aangezien het gepiep meegaat met het in en uitveren.
Vanavond maar eens even kijken of het met wat olie in de poot opgelost is.

Maandag ben ik op de open ligfiets naar het werk gegaan omdat ik dacht dat dat koeler zou zijn maar in de praktijk maakt het niet eens zoveel uit t.o.v. de mango. Je zweet is iets eerder weg maar als je voor een stoplicht in de volle zon staat dan kook je weg, dat is in de mango weer minder omdat je daar wat meer beschut zit.

Ik heb tevens van het weekend met een schuifmaat eens gekeken hoe de staat van mijn ketting is. Ik heb de afstand tussen een paar schakeltjes gemeten en vergelen met een vrijwel nieuwe ketting (500km oud ofzo) op de hybride fiets. Resultaat? Nog als nieuw, de afstand was namelijk exact hetzelfde. Zelfs op de open ligfiets is de ketting blijkbaar nog goed, en die zit er al 3000km onder maar die wordt ook regelmatig gereinigd en gesmeerd met echte kettingolie en niet van die teflon zooi want dat werkt voor geen meter.

2 opmerkingen:

 1. Als olie niet werkt kun je de veer zelf openmaken en een klodder smeervet gebruiken die het PU schuim demper elementje niet aantast. Dat werkt wel 100 % zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Uiteraard afhankelijk van gebruik kan de achterketting tot wel 50.000 en meer mee gaan.
  De voorketting vangt wel wat vuil op via de voetgaten. Mede afhankelijk van je schakelgedrag en onderhoud gaat deze toch ook wel 20.000 km en meer mee.

  Mijn ervaring is dat het schoon, maar vooral droog houden van de ketting belangrijk is. (Dank Anton L.) Na reiniging en licht invetten (tegen roest, smering zit al in de rollen opgesloten) Altijd de ketting weer zo veel mogelijk droog vegen met een doek. Vet trekt vuil aan. (De zwarte klonten overal)
  Ik dacht ook altijd dat Teflon goed was omdat het opdroogt en geen vuil aanneemt. Maar licht insmeren met dunne olie, een stukje fietsen en daarna afvegen werkt beter. Je voelt dat de ketting minder weerstand heeft daarna. Alleen maar smeren en niet schoonmaken vooraf heeft geen zin. (mijn gewoonte bij Q66)
  Dit moet wel maandelijks herhaald worden. Hoeft niet voor de achterketting.

  En vergeet de kettingbuizen niet te reinigen. Anders is de ketting zo weer vuil.....

  BeantwoordenVerwijderen