donderdag 11 oktober 2012

Achterdemper uit elkaar gehad

Omdat het gepiep van achterin de fiets steeds erger werd heb ik besloten om de achterdemper maar eens los te halen en uit elkaar te trekken om te zien om dat wellicht de oorzaak van het gepiep was.

Het loshalen op zich viel best mee, onderaan 1 boutje en bovenaan zat het geklemd en op zijn plaats gehouden met een kabelbinder. Het uit elkaar halen vergde iets meer moeite. 2 schroefjes los en toen het plastic kapje... dat wilde niet echt los. Uiteindelijk met behulp van schroevendraaier en hamer uit elkaar gemept en voila, daar had ik de veer en 'demper' in handen.  Waar de veerpoten voor ongeveer dreven in het vet en de olie was deze veer verdacht droog. Ik heb besloten om hem met vet te behandelen in plaats van er olie in te kiepen. Alles goed in gevet en bij het weer in elkaar zetten ook alle schroefjes ed ingevet om te voorkomen dat dat gaat piepen.

Nadat alles weer in elkaar gezet was duwde ik eens op de achterzijde en warempel: zo soepel heeft de fiets nog nooit geveerd in de tijd dat ik hem heb. Tijd voor een proefrit en holy sh*t wat een verschil. Van ferrari F40 naar Citroën DS (bij wijze van spreken) .  En het gepiep? Of het definitief weg is weet ik niet maar ik heb het tijdens de proefrit niet meer gehoord terwijl het daarvoor continu aanwezig was.

Hopelijk blijft het nu weg :) !! ik ben in elk geval weer blij.

En nog even een update: vanochtend was het geluid inderdaad nog steeds weg. Wat een rust én wat een comfort weer :) wat een beetje vet al niet doet! Nu het geklapper van de ketting nog eens aanpakken ...... het houdt je bezig he ;-)
3 opmerkingen:

 1. Grappig: ik maakte de omgekeerde beweging. Van vet naar olie. Het vet leek alle smurrie vast te houden, waardoor onderaan de veerpoot en op de achterbrug stilaan een hoop vieze, grijze brij ontstond. De reden van het gepiep was wel dezelfde: onvoldoende smering. Veel houdt het niet in, da's zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja nu heb je dat weer...heb je het ene irritante geluid gelimineerd, blijkt dat het een ander irritant geluid overstemde...

  Straks als alles muisstil is, stoor je je aan het bandenlawaai ! ( lol )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb niet de illusie dat dit exemplaar ooit muisstil gaat worden :)
   Als hij maar stil genoeg is zodat het niet mijn mp3 speler overstemt vind ik het best .

   Verwijderen