maandag 22 oktober 2012

Weer terug in Nederland

Vanwege een bruiloft was ik een aantal dagen niet in Nederland maar in de verenigde arabische emiraten. Om precies te zijn in Dubai. Ik heb mijn fiets en het fietsen uberhaupt wel gemist dus morgen gaan we er weer lekker tegenaan :)    
Wel apart om te ervaren dat fietsen wereldwijd helemaal niet zo normaal is als hier.

Ik heb in de 4 dagen dat ik er was om precies te zijn 1 fietser gezien, verder wordt alles daar per auto gedaan en is het hebben van een auto daar ook echt bittere noodzaak want je komt gewoon nergens zonder.
Alles, maar dan ook werkelijk alles is ingericht op het gebruik van de auto. en alles is groot.
Overal brede wegen, snelwegen van 2x 7 banen, parkeerplaatsen waar je het halve wagenpark van Nederland in kwijt kan en overal gratis parkeren en nergens fietspaden.
Omdat er zo weinig fietsers zijn zijn er eigenlijk ook geen regels voor fietsers en mag je gewoon overal ook fietsen. Of je dat wil met overal auto's om je heen is een tweede natuurlijk. Ook ben je fietsen snel zat. Het is nu herfst en de temperatuur daar was overdag ergens tussen de 35 en 40 graden. In de zomer stijgt het kwik daar al snel richting de 50 graden. Niet echt prettig om in te wandelen of fietsen.

Gelukkig zijn er wel overal taxi's die spotgoedkoop zijn (ritje van 40km kost je daar ongeveer 10 euro) en zijn ze bezig om het metronetwerk fors uit te breiden (ook spotgoedkoop, ongeveer 1 euro voor een rit van begin tot eindpunt) en er komt zelfs een tram dus ook daar zien ze wel in dat alleen maar auto's ook niet zo'n goed idee is.  Of mensen met een  brandstofprijs van AED 1,80 ofwel 37 eurocent per liter snel de auto laten staan is nog maar de vraag natuurlijk.

verder viel me op: alles is spik en span, er ligt NIETS op de grond, geen kauwgompje of papiertje te zien voordeel van lage lonen en overal mannetjes voor in kunnen huren. Zo hadden we in ons hotel een man wiens taak uitsluitend bestond uit het vinger en vlekvrij maken van de ruitjes in de deuren....
Criminaliteit bestaat er nauwelijks, niet alleen omdat de Sharia de wetgeving is (en die is niet zo lief voor dieven) maar ook omdat je domweg het land uitgegooid wordt als je je misdraagt. Dat geldt overigens net zo goed voor werkloze expats (ongeveer 80% van de bevolking) en mensen die niets bijdragen. In die zin is het wel een heel erg 'nep' land aangezien je domweg geen armoede, ouderen en werklozen ziet.

Een kleine impressie:

Wel wat anders dan die lullige jaren 80 aankomsthal van Schiphol:


De gemiddelde snelweg:


De gemiddelde auto is daar iets groter dan hier:


De boulevard, waar mensen langsrijden puur om hun auto te showen:

Dit soort auto's zie je daar ook gewoon regelmatig rondrijden, samen met mercedes SLS'en, bentleys, aston martins etc. Ze worden bijna saai op den duur :)De skyline:

Vanaf morgen weer velomobielnieuws in ons koude bekrompen en kleine kikkerlandje maar waar we gelukkig wél kunnen fietsen :) !Geen opmerkingen:

Een reactie posten