maandag 10 december 2012

Electronica plannen fiets

Voor als het weer een beetje warmer is heb ik alvast wat plannen gemaakt om de electronica van de fiets een beetje aan te passen.
Mijn mango heeft momenteel een 6v electrisch systeem voor verlichting en knipperlichten. Nu ben ik nooit zo tevreden geweest over de knipperlichten maar een fatsoenlijk alternatief is eigenlijk voornamelijk op 12v gebasseerd. Pas kreeg ik mijn bestelde claxon binnen, speciaal 6 volt maar dat was ook wel duidelijk. Niet alleen moest ik behoorlijk dikke kabeltjes gebruiken om uberhaupt een beetje geluid eruit te krijgen, het geluid dat eruit kwam was niet erg hard. Aangezien ik een claxon wilde om automobilisten te waarschuwen moet het wel een beetje luid zijn. Die is dus met een ferme zwieper de prullenbak in verdwenen.
Ik kan natuurlijk een nieuwe airzound kopen (de oude die ik bij de mango kreeg was lek) maar hoe lang gaat dat ding mee? De bouwkwaliteit is volgens mij niet zo best van die dingen.

Enfin, voor de nieuwe knipperlichten én de nieuwe claxon zou dat betekenen dat ik de rest van de fiets ook moet ombouwen naar 12 volt. Rest me alleen nog iets om te doen met de voor en achterverlichting. Op zich bevallen die me prima maar die zijn 6 volt natuurlijk. Ik denk dat ik daar maar gewoon een omvormer voor koop en dan de rest van de fiets op 12 volt ga zetten.

Dat bekent wel een aardige investering.

- Nieuwe 12v Accu, minimaal 2Ah maar liever iets meer bv 3Ah
- Nieuwe acculader
- Claxon
- Knipperlichten (zie hieronder)
- Knipperautomaat
- evt USB aansluiting voor bv de telefoon

Alles bij elkaar al snel een duur geintje dus ik stel het nog heel even uit maar hieronder alvast in elk geval de plannen voor de knipperlichten:

Deze wilde ik gaan gebruiken als achterknipperlicht:


http://dx.com/p/dianzi-3w-yellow-3w-110lm-led-orange-light-car-eagle-eye-backup-lamp-12v-75cm-2-pcs-161053

Dit aan de voorkant, uiteraard netjes horizontaal over de bovenkant van de reflecterende streephttp://www.ebay.com/itm/2-x-8-LED-Car-Turn-Signal-Indicator-Mirror-Light-Amber-/320959395876?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item4abaabb824&vxp=mtr

een knipperautomaat:
http://www.ebay.com/itm/Hot-S0BZ-3-Pin-Car-Flasher-Relay-to-Fix-LED-Light-Indicators-Blink-Flash-12V-/110958241172?pt=Motors_Car_Truck_Parts_Accessories&hash=item19d5a06594&vxp=mtr

En voor de leuk een temperatuurmeter met voltage indicator zodat ik direct kan zien hoe vol mijn accu nog is. :


Dit moet samen met de schakelaars voor het licht en usb aansluiting ed in een net kastje komen net als in de nieuwere quests en strada's aan de linkerwielkast.


En eigenlijk wil ik als voorlicht ook een dubbele lamp zodat mijn fiets helemaal 'streetlegal' is. Schijnt verplicht te zijn bij een fiets met 2 voorwielen om ook 2 koplampen te hebben maar of ik dat voor elkaar krijg zonder de halve fiets te mollen is een 2e natuurlijk.
Bovendien heb ik een hekel aan fiets die compleet overal volgehangen is met kabels en snoeren dus het liefst heb ik een zo basic mogelijke electronica setup

Dus als ik een goed 12 volt voor bv mijn B&M IQ koplamp kan vinden dan doe ik dat liever dan een step down converter plaatsen. Het moet wel een beetje hufterproof blijven allemaal.

Maar dit is allemaal even brainstormen over hoe ik het aan ga pakken. Misschien is het zelfs handig om de bovenkant van de fiets los te schroeven om zo beter overal bij te kunnen. Ik weet niet hoeveel werk dat is?7 opmerkingen:

 1. ik heb een usb aansluiting:P idd erg handig!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. die 2 koplampen moeten dan dacht ik ook nog eens 75 cm uit elkaar staan voor de wet maar dat gaat zeker niet lukken , ofwel ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aangezien de fiets 75,1cm breed is wordt dat denk ik een beetje lastig ja :)

   Verwijderen
  2. hoi mark
   die 75 cm kan ik niet vinden maar even wat kopiëren en plakken uit een pdf file
   Ministerie van Infrastructuur en Milieu
   Artikel 35
   3. Op een fiets op meer dan twee wielen met twee
   voorwielen moeten aan de voorzijde twee witte of
   twee gele symmetrisch links en rechts van het midden
   bevestigde lichten worden gevoerd.

   Verwijderen
 3. Wat betreft koplampen. Tja, een 3-wieler met 2 voorwielen hoort twee koplampen te hebben.
  Ik heb een keer een agent gevraagd. Hij gaf aan blij te zijn met elke vorm van verlichting op een fiets en niet zou bekeuren voor een enkele koplamp die goed functioneert en ook gebruikt wordt.
  Dit geeft natuurlijk geen garantie voor andere agenten maarrrrrr ik vraag me af hoe goed agenten op de hoogte zijn van de regel van het aantal koplampen op een fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ze net zo goed op de hoogte zijn van het aantal koplampen op een fiets als van het feit wat onze plaats op de weg is dan maak ik me geen zorgen :)

   Verwijderen