zaterdag 16 februari 2013

Nieuwe richtingaanwijzers

Vandaag en gisterenavond ben ik druk aan het solderen geweest voor de nieuwe knipperlichtjes.

De 2 grootste uitdagingen waren dat de oude knipperlichten op 6v werken en in serie stonden terwijl de nieuwe op 12v en parallel staan en natuurlijk zorgen dat alles netjes weggewerkt wordt in de fiets.

Voor de 12v installatie had ik al een 12v accu gekocht en voor de voor en achterverlichting een stepdown converter naar 6v. Hier rij ik nu al een paar weken mee rond en blijkt prima te werken. Nu dus de uitbreiding naar 12v knipperlichten.

Eerst heb ik de oude knipperlichten verwijderd met gepast geweld. Ik had nu direct mooie gaatjes in de body waar de kabels voor de nieuwe knipperlichten doorheen konden. Eerst even de boel ontvet en daarna de lampjes op zijn plek geplakt.
Toen kwam het lastige klusje, het aansluiten en vooral het wegwerken van de kabels.  Omdat de oude knipperlichten in serie stonden had ik een klein probleem omdat er geen massapunt vooraan gebruikt werd en om nou de massakabel helemaal van achteren (waar de accu ligt) naar voren te laten lopen vond ik een beetje teveel spathetti worden qua kabels. Gelukkig zit er vooraan ook een koplamp met ... jawel, een massadraad. Deze doorgeknipt en gesplitst zodat de massadraad nu gedeeld wordt met de voorste 2 knipperlichten en de koplamp.

Stroom naar voren leggen was niet zo'n punt, er loopt een kabel vanaf het knipperrelais (onder de stoel) onder het frame door naar het stuur vanwaar het middels een 3 weg schakelaar naar links of naar rechts gestuurd wordt. Dat is allemaal nog best goed weg te werken. Om de stroomkabel vervolgens ook helemaal door naar achter door te trekken is echter wat meer werk omdat je 2,2 meter kabel ergens moet zien te laten. Ik heb besloten om net onder de rand (waar de top en onderkant met elkaar verbonden zijn) de kabel te laten lopen. Fiets op zijn kant , pot lijm erbij en de kabel vastgelijmd. Ik wilde het eerst met ducttape doen maar dat liet zo weer los op de body van de fiets dus dat was geen optie.
Nadat de lijm droog genoeg was de andere kant gedaan.
Nu had ik achter 2 stroomdraden maar nog geen massa. Hier had ik van te voren al rekening mee gehouden toen ik de kabel vanaf de accu naar de stepdown converter en de knipperlicht stroomkabel soldeerde. Kwestie van de kabel over de wielkast laten lopen achter en voila, achter ook massa.

Alle kabels zijn uiteraard via solderen en krimpkous aan elkaar gezet zodat het geheel lang mee zou moeten gaan.

Al met al ben ik een volle dag en een avond bezig geweest maar wel met resultaat dat het net zo onzichtbaar is weggewerkt als de voorgaande knipperlicht installatie.

Een kort filmpje die de knipperlichten laat zien, de camera doet het overdag filmpje echter geen recht, de richtingaanwijzers zijn ook bij daglicht goed te zien nu. Ik heb zowel een dag als avond filmpje gemaakt


6 opmerkingen:

 1. Fraaaaaaaaaaaaaaaaaaai!!!

  In het donker duidelijk zichtbaar. In een winterzonnetje ook nog goed te zien. Ben wel benieuwd hoe hij het in een zomerzon gaat doen. Mij is gebleken dat de standaard 5W gloeilampjes van de zijkant van een auto niet voldoende zijn in het volledige zomerzonnetje omdat ik toen een keer ben aangehouden door agenten die wilden weten hoe ik richting aangaf, terwijl ik dat zojuist gedaan had.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach in de zomerzon heb ik meestal toch geen schuim of racekap op en kan ik altijd nog mijn hand uitsteken. Aan de andere kant zijn het vooraan auto knipperlichten die normaal op de spiegels geplakt worden en achter zijn het motorknipperlichten dus je zou zeggen dat fabrikanten er rekening mee houden dat het ook in fel zonlicht nog te zien moet zijn.

   Verwijderen
 2. Ik ben vooral fan van de voorste rij LED's, had ik in jouw schoenen ook achter gebruikt. Ik vind zelf uitsteeksels niet zo mooi.

  Maar hoe dan ook heel functioneel en maakt je vm weer moderner. Met een kap erop moet je ook eigenlijk wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wilde achter ook die led strips doen alleen zijn die van achteren niet goed zichtbaar dus vandaar deze keuze.

   Verwijderen
 3. Als automobilisten nú nog twijfelen...!

  BeantwoordenVerwijderen