zaterdag 25 mei 2013

Mango rijdt weer

Gisteren snel de juiste loopwieltjes gehaald en een nieuwe derailleurkabel om vandaag de boel weer in orde te kunnen brengen. Het voordeel van al dit geklooi is dat je steeds weer bij leert. Ook het ketting ponzen gaat me inmiddels een stuk beter af al blijft het een rotklusje, zeker omdat je er zo rot bij kunt in een velomobiel. Je moet ook nog eens opletten dat je ketting niet per ongeluk in een kettingbuis schiet want dan ben je helemaal lang bezig, dat is gelukkig niet gebeurd.  

Het afstellen van de derailleur viel me mee al blijft achteruit trappen een beetje problematisch en wil dat nog wel eens fout gaan, al komt dat volgens mij ook door de kettingrollen, die moet ik binnenkort toch eens vervangen. Dat zijn nylon of platic rollen die normaal gesproken glad zijn volgens mij maar bij mij zijn ze voorzien van de afdrukken van de ketting dus kan de ketting niet meer makkelijk opzij schuiven. De groeven staan er in zeg maar.  Daarnaast wil de voorste kettingbuis nog wel eens bij het achteruit trappen meeschuiven met de ketting en zo het voorste kettingrolletje blokkeren. Dat is simpel op te lossen door de kettingbuis iets vaster te zetten dus dat ga ik nog doen.


3 opmerkingen:

 1. Gelukkig tot nu toe alleen eraflopende ketting maar dat is af en toe ook nog een heel gedoe.

  De laatste keer heb ik mezelf uitgebreid opengesneden aan de scherpe randen van de voetengaten bij werken vanaf onderen.

  Toen hij weer eraf liep heb ik het geprobeerd met een houding die ik Jos zag uitvoeren bij vm.nl : met het hoofd en bovenlichaam in de neus van de fiets en steunen op je bovenbenen op de sterke instapgatrand, zo kan er niks kapot. Je voeten bevinden zich dan aan weerzijden van de smurfenmuts wat een raar gezicht is, maar ja, het werkt wel... ;-))

  Door het grotere 57 tandwiel blijkt de ketting te ruim voor het kleinste tandwiel, die is domweg onbruikbaar en de ketting loopt eraf als je het toch probeert....

  Een kettingpons is idd ook deel van mijn voorraad meeneemgereedschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik doe meestal een tie rib bij de kettingbuis door de ketting om te voorkomen dat de ketting weg is als je even niet oplet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een gebogen spaak, of luxer een stripje alu met aan elk einde een haakje, kan je gebruiken om de open einden van de ketting vast te houden (een derde handje). Scheelt een hoop geklooi.

  BeantwoordenVerwijderen