vrijdag 14 juni 2013

Een jaar autoloos: Wat dingen op een rijtje.

Bijna  een jaar geleden heb ik mijn eigen auto de deur gewezen. Hoe is het in dat jaar verlopen, heb ik de auto gemist, hoeveel geld heb ik eraan bespaard en komt er wel of niet nog een auto voor mezelf?

Goed, een jaar geleden kwam het besluit de auto de deur te wijzen, voornamelijk omdat ik dankzij de ligfiets en velomobiel mijn woon-werk verkeer voor 90% met de fiets deed. Die paar duizend km per jaar die ik nog met de auto reed werden zo wel heel erg duur per kilometer dus werd de knoop doorgehakt en de auto te koop gezet. Helemaal autovrij zou ik niet worden aangezien mijn vriendin nog een auto heeft maar toch voelde het wel een beetje raar toen mijn auto de straat uitreed met zijn nieuwe baasje.

100% autovrij zijn we samen dus niet al maak ik eigenlijk nooit gebruik van haar auto maar rijden we daar alleen in als we samen ergens heen gaan, al pakken we ook wel eens de trein. Als mijn vriendin ook geen auto had dan hadden we waarschijnlijk een greenwheels abonnement genomen voor de keren dat we ver weg moeten naar iets dat rot met het OV te bereiken is.

Mis ik het hebben van mijn eigen auto?  Kort antwoord: Nee. Niet echt. Heel soms betrap ik mezelf er wel eens op om op autotrader of autotrack te kijken maar al heel snel slaat de realiteit weer toe: Dat ding staat 99% van de tijd op de parkeerplaats geld te kosten, niet doen!  Wel is het soms jammer dat de auto van mijn vriendin geen trekhaak heeft, toch soms handig als je iets groots moet vervoeren of de fietsen op een fietsendrager mee wilt nemen maar die kan er altijd nog onder natuurlijk. 

Over 2 weken krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis wat een stuk verder fietsen gaat betekenen, dan misschien toch een auto? Nee, daarvoor vind ik fietsen véél te leuk! Die kleine 20km enkele reis trap ik wel op eigen kracht en als de omstandigheden het écht niet toelaten kan ik altijd nog met de metro en het laatste stukje (3km)  met een vouwfiets of als het echt moet lopend.  Je merkt toch dat het een bepaalde mindset is. Stap je standaard op de fiets of stap je standaard in de auto. Dat is gewoontegedrag wat misschien moeilijk is af te leren maar wel IS af te leren. Onlangs vroeg ik nog aan een collega die dichtbij woont waarom hij in vredesnaam met de auto gekomen was, het was mooi weer, hij had er lang over gedaan ivm drukte etc. Waarom niet lopen (ja zo dichtbij woont hij) ? Antwoord: Ik stapte uit gewoon in de auto. .......

Toen ik mijn rijbewijs had gehaald heb ik de fiets ook een jaar of 6-7 niet meer aangeraakt, ik deed werkelijk álles met de auto. Tot ik via bikeforum de kriebels kreeg om weer eens te gaan fietsen en heb de stoute schoenen aangetrokken. Poeh, dat viel tegen. Conditie weg, snelheid dramatisch. Dan toch maar weer de auto? Nee zeg, ik ben toch geen mietje. Steeds vaker ging ik op de fiets en steeds meer ging die knop om. Totdat ik alle dagen in de week fietste , de snelheid omhoog ging en ik zelfs ging kijken voor een ligfiets en daarna het ligfietsvirus te pakken en daar kom je niet meer vanaf. The rest is history zal ik maar zeggen.

 Tja dan het leuke stuk, wat bespaar je dan aan kosten? 

- Wegenbelasting was 42 euro per maand, 12 maanden lang geeft 504 euro
- Verzekering was 23 euro per maand maakt 276 euro
- Brandstof: Ik reed 5.000 km per jaar en gemiddeld 1 op 14 , maakt rond de 600 euro
- Onderhoud: gemiddeld was ik elk jaar rond de 500 euro kwijt
- Afschrijving: Tja ik reed in een 2e hands auto, afschrijving viel dus wel mee maar je kwam toch snel op 800 euro per jaar uit. 

Totaal kostte de auto me dus per jaar 2680 euro, kosten die nu voor 95% vervangen zijn door het gebruik van de fiets en voor 5% misbruik ik de auto van mijn vriendin. Moest ik in die gevallen een auto huren dan zou dat rond de 150 euro gekost hebben.  Dat gaat er dus logischerwijs weer af.  Ook kost het rijden van de fiets geld, totaal een kleine 300 euro verdeeld over bijna 2 jaar, dus reken ik even met 200 euro per jaar aan fietsonderhoud.

Ik bespaar dus elk jaar een dikke  2300 euro.  Toch een aardig bedrag bij elkaar Bijna 200 euro per maand besparing!

Komt er een andere auto?  Dat antwoord lijkt me dus duidelijk: nope.
De ligfiets is duidelijk een prima volwaardig alternatief voor de 2e auto en met het geld dat je bespaart kun je zelfs stellen dat het een volwaardig alternatief is voor de auto in het algemeen.

Voor die keren dat je echt niet zonder auto kunt kun je er 1 huren en met het geld dat je bespaart kun je zelfs af en toe de taxi nemen zonder te blikken of blozen.

En vergeet niet dat ik een wat oudere 2e hands auto reed die geen enorme afschrijving meer had, met een nieuwe auto wordt het plaatje anders, en dan niet ten gunste van de auto....


Het laatste onderwerp: Vinden mensen je arm als je geen auto hebt, verlies je geen 'status'? Kun je nog wel vrouwen imponeren zonder auto?

Antwoord daarop is heel simpel: Hoe vaak wordt je aangesproken of toegelachen door mooie dames als je in een BMW of Mercedes rondrijdt en hoevaak als je in de velomobiel rondrijdt.  

Ik weet het antwoord wel ;)

Status zit sowieso tussen de oren en wat de maatschappij denkt heb ik over het algemeen een broertje dood aan.
Ik vind dat je status moet afhangen van wie je bent, en niet om wat je rijdt. Denk hier maar eens over na:
De meest charismatische en rijke mensen scheppen nooit op over hun dure auto. De auto is er gewoon, dat is gewoon hun vervoersmiddel. Onzekere mensen scheppen er wel altijd over op dus trek je eigen conclusies over de zogenaamde status van auto's ;) het woord "compensatie" komt echt niet zomaar uit de lucht vallen.

Misschien ter verduidelijking: Ik heb geen hekel aan auto's, ik kan echt genieten van een mooie auto, kijk met plezier topgear en fifth gear ;) , ze hebben hun plaats in de maatschappij maar ik heb er persoonlijk gewoon geen nut voor.  Dat niemand denkt dat ik een langharige hippie met geitenwollenkousen en sandalen ben :) 
Nouja misschien een heel klein beetje dan.

Commentaar op de berekeningen, vragen? Maak en stel ze gerust !


4 opmerkingen:

 1. Een auto is afschuwelijk duur. Zelfs het 14 jaar oude bakbeest dat ik heb heeft te maken met afwaardering ( gekocht voor 5000 euro en verwacht er geen 1000 voor terug bij inruil na 4 jaar ) en uiteraard reparatie al valt dat na vervanging van alle slijtage waar je aan een bepaalde kilomterstand nooit onderuit komt.

  En dan is ie in 4 jaar nog nooit defect geweest, wat je van zo'n oude auto wel zou verwachten. Blijft dus ook rijden totdat er zo'n dure reparatie komt dat het economisch zinloos is die uit te voeren.

  Dan heb je natuurlijk brandstofverbruik, wegenbelasting en verzekering. Duur.

  Maar ik kan nog niet zonder de flexibiliteit en laadgemak van veel bagage. Deze auto was ook aangeschaft om een caravan te sleuren, iets wat ie toch niet nog een keer gaat doen gezien de vorige caravan mij te klein was en grotere moderne buiten budget vallen.

  Ik ne mijn vrouw fietsen nu vaak - met de e-bakfiets misschien nog meer, maar toch komt de auot minsten 3 x per week toch in beweging. Moet ook anders gaat ie daar weer kapot van ;-)))

  Ik wil nog niet zonder.....ben wel overtuigd dat met OV het zonder kan als het absoluut zou moeten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De laadruimte van mijn auto mis ik soms wel, de auto van mijn vriendin is kleiner, maar ach ook dat went. Ik heb ook in hele kleine auto's gereden en dat ging ook prima.
   Als we helemaal geen auto hadden gehad had ik denk ik greenwheels abo genomen, dan betaal je per kilometer en kan je zelf kiezen of je een grotere auto wil of een kleintje per keer dat je huurt.
   En als je graagt fietst én graag met de caravan weg wilt:

   http://resources3.news.com.au/images/2011/11/08/1226188/460227-bike-caravan.jpg

   ;)

   Ik pak de tent wel, kan tenminste makkelijk mee op de fiets ;)

   Verwijderen
 2. Ik heb nooit een auto (nodig) gehad. Slechts zelden gemist. Af en toe zijn er van die momenten dat een auto wel handig is. Dan bellen we gewoon een taxi. Niet goedkoop maar als het het zelden doet altijd goedkoper dan een auto.

  BeantwoordenVerwijderen