vrijdag 5 juli 2013

Eerste keer naar Spijkenisse met de Mango

Gisteren een dag vrij genomen om in het nieuwe huis te klussen, dit keer niet met de auto gegaan maar met de Mango. Deels omdat ik de route een keer wilde rijden, deels omdat mijn vriendin 's middags weer weg moest en dus de auto mee had.

Enfin, het eerste stuk was bekend terrein, door Vlaardingen heen en naar de Beneluxtunnel. Vlak voor ik daar aankom een hobbel in het asfalt waarbij de Mango letterlijk met alle wielen loskwam van het wegdek! En ik miste gelijk bijna een paar tanden. Even op letten volgende keer!

Goed, ik besloot de fietstunnel te nemen dus de Mango in de lift gelepeld en beneden weer eruit gerold. Ik haalde op weg naar beneden 50km/u zonder ook maar 1 trap te geven. Naar boven ging wonderwel ook behoorlijk vlot, omdat ik zoveel vaart had haalde ik tot ruim halverwege weer omhoog zonder te trappen. Dat gaat dus in elk geval wel goed!  Kost alleen wel veel tijd, uitstappen, op lift wachten, lift in, beneden weer instappen en aan de andere kant weer op de lift wachten, lift in, instappen etc. Uiteindelijk ruim 5 minuten bezig over slechts een paar honderd meter maargoed.

Ik had via google streetview gezien dat als ik niet de Aveling af wil rijden in Hoogvliet ik door kan rijden richting Botlekbrug en dan vlak daarvoor ook Hoogvliet in kan.  Het eerste probleem dook al snel op, de weg richting de Botlekbrug was afgesloten, gelukkig heeft de gemeente Schiedam hier geen zeggenschap maar rijkswaterstaat. Een keurig aangelegde omleiding zorgde ervoor dat ik toch het fietspad kon volgen, ik hoefde zelfs niet uit te stappen.
Helaas was de weg Hoogvliet in dicht! Overal betonblokken. Ik werd dus gedwongen om door te rijden over de Botlekbrug en daarna over de Hartelbrug. Op zich niet erg alleen gaat de botlekbrug binnenkort dicht omdat er een nieuwe brug komt.  Gelukkig kon ik er nu gewoon overheen. Daarna de Hartelbrug over en je rijdt Spijkenisse al binnen.

Uiteraard kwam ik op een heel gunstig tijdstip aan, de scholen waren blijkbaar net uit of net begonnen want ik zat ineens tussen een 50 tal scholieren in! Het gegiechel en gegil was niet van de lucht :) 

Beetje jammer dat ons nieuwe huis helemaal aan de andere kant van de stad ligt.  Op het doorgaande fietspad de wijk in hebben ze helaas drempels liggen. Van die 2 hobbels achter elkaar om brommers af te remmen. De eerste 2 drempels gingen goed maar bij de 3e reed ik iets te snel en schuurde de onderkant van de mango over de 2e hobbel. 

Uiteindelijk na 51 minuten aangekomen, afstand bleek 22km. Op de terugweg ben ik via de Spijkenissebrug en via de Aveling gereden. Dat is iets korter met 19km, wel iets langzamer, ik heb er 45 minuten over gedaan op de terugweg.  Dat wordt dus in elk geval een uurtje reistijd inplannen. Op de terugweg in de beneluxtunnel stond nog hangjeugd bij de lift aan de Schiedam kant maar ze deden netjes de liftdeur voor me open, hoef ik niet uit te stappen! Heb ze vriendelijk bedankt.  Zo zie je maar weer: Niet alles is wat het lijkt.

En bij deze mijn respect voor de wielrenner die de complete weg van de beneluxtunnel tot aan de Hartelbrug voor me wist te blijven.


Ik merk wel dat de nieuw te rijden route een behoorlijk andere inspanning vraagt dan mijn huidige route. Veel meer constante snelheid rijden en klimwerk dus krachten goed leren verdelen. Nu is het veel optrekken en explosief hard rijden. Dat is wel even wennen.

En wat heel prettig is: De verkeerslichten in Spijkenisse en Hoogvliet hebben ALLEMAAL lusdetectie en in Spijkenisse zelfs bijna overal van die wachttijd voorspellers. Ideaal!
6 opmerkingen:

 1. Nu zul je ook even naar het wiel moeten kijken die de dreun verwerkte....hobbels en kuilen die je vm hevig door elkaar schudden kunnen goed mogelijk een slag in het wiel maken.

  Niet moeilijk die zelf eruit te krijgen overigens...op Youtube zie je uitstekende werkbeschrijvingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Mark, nu ik eindelijk een eigen blog heb, kan ik ook eindelijk reageren op jouw posts. Ik wilde onderstaande al reageren op je post van 10 mei:

  We gaan elkaar mogelijk nog tegen komen op je nieuwe route! Ik rijd dagelijks mijn witte Quest van Dordrecht naar Schiedam heen-en-weer. Een aantal van de ‘hindernissen' die je noemt kom ik ook dagelijks tegen.

  Beneluxtunnel: ik heb met de Quest nog nooit de fietsersbuis geprobeerd... De 'calamiteitentunnel'-buis voldoet prima. Is ook veiliger met 78km/uur ;-) Nog nooit gezeur over gehad.

  Heen rijd ik altijd vanaf Rhoon over de Vondelingenweg tot aan de Shell, maak hier een bocht van 180o (kan nét, mits smalle voorbanden) en ga het spoor over via de fly-over. Bij de inrit van Shell aan de Vondelingenweg altijd goed opletten of je wel gezien wordt door afslaand verkeer! Groot licht aan en koplamp lekker omhoog richten helpt… Op de terugweg ga ik door Pernis en dan via de andere fly-over over het spoor (die met die rolbaan voor fietsers, niet voor velomobielen ;-). Dan hoef ik de snelheid van het naar beneden rijden er niet uit te remmen om de Vondelingenweg op te rijden. Spijkenisserbrug kom ik uiteraard niet.

  Meest vervelend vind ik toch nog wel de drempels die recent op het fietspad Hendrik Troost Baan in Pernis zijn gelegd. Als jij hier ook langskomt, wil je dan ook instemmem met de klacht op de site van de Fietsersbond? Wie weet worden ze toch ooit weer eens weggehaald. Ik fiets nu altijd om om deze rotdingen te vermijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik rij niet door Pernis en ik denk niet dat ik dat ga doen, de butaanweg, aan de andere kant van de A4 dus rijdt prima door. Ik kan de hendrik troostbaan een keer proberen. Als ik erg veel hinder van de drempels heb daar wil ik uiteraard wel een klacht indienen. De fietsersbond wordt al gek van me intussen haha.

   We zullen elkaar ongetwijfeld dan wel een keer tegenkomen. Is de scherpe bocht aan het einde van de benelux calamiteiten tunnel goed te nemen? Het gaat daar nogal omhoog en al je vaart is dan weg.

   Verwijderen
 3. Ja hoor, het lukt met mijn Quest dus met een Mango moet het ook zeker gaan. De tunnel uitfietsen is inderdaad best een klim maar toch wel goed te doen, richting Schiedam fiets ik meestal met een 24km/uur naar boven, richting Pernis met 30km/uur.

  BeantwoordenVerwijderen