donderdag 1 augustus 2013

"Moet je geen vlaggetje"

Ik had hem nog niet eerder gehoord in de bijna 13.000 ligfiets km's die ik gemaakt heb tot nu toe maar vandaag was het prijs. Ik draai de straat van mijn werk in en een renault koleos haalt me in (ik was blijkbaar zichtbaar genoeg om ingehaald te worden), daarna gooit de doos in kwestie de auto vlak voor mijn neus naar rechts en stopt. Oke, ik ga eromheen en stop voor mijn werk.

De vrouw uit de auto komt naar me toegelopen en vraagt of ze wat mag vragen. Natuurlijk. De zin die door elke ligfietser wel een keer gehoord wordt komt eruit "Moet jij geen vlaggetje op je fiets , je bent zo laag"
Mijn antwoord daarop was of ze niet in normaal formaat  auto kon gaan rijden en dat ze zéker niet zo gevaarlijk moest inhalen!
Daarop zei ze dat ze dat deed om me aan te kunnen spreken. Ik vond het een gevaarlijke inhaalactie en dat heb ik haar ook duidelijk gemaakt. Vervolgens begon ze weer over het vlaggetje waarop ik antwoordde dat je rijstijl een stuk belangrijker is dan een vlaggetje.

Daarna volgde een verhaal over een 18 jarige jongen die door een vrachtwagen is aangereden. Op de vraag of dat dan op een ligfiets was gebeurd was het antwoord "Nee" (het kwartje viel geloof ik nog altijd niet).

Ik sloot af met dat ik genoeg ligfietskilometers in de benen heb om me veilig door het verkeer te begeven, daar heb ik het bij gelaten en heb haar een goededag gewenst.


Bij sommige mensen is het echt alsof je tegen een muur aanpraat. Zucht.  Ik was overigens op de open ligfiets en die is toch echt niet zó laag.16 opmerkingen:

 1. Nogal frusterend idd, maar ja, het is nu eenmaal niet verplicht om intelligent te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zulke mensen hebben het onwenselijke effect dat mijn intelligentie ook tijdelijk verlaagd is na zulke acties...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb sinds kort een zwaai-/knipperlicht dat ik met een loeisterke magneet op de smurfenmuts kan bevestigen. Ik zal er binnenkort een blogbericht aan wagen. Eerst een keer testen in het donker.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, dit soort opmerkingen krijg ik nu niet meer......
  Ben zeer benieuwd naar Wim's oplossing met het knipperlicht, de kleintjes bij mij werken prima.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geloof dat de vrouw van Quemo wel eens een opmerking heeft gehad over het niet hebben van een vlaggetje... alleen die had een vlaggetje! Dus zelfs al heb je een vlag dan ben je nog niet veilig :)

   Gelukkig krijg ik dit soort randdebielen niet elke dag want dan is de lol er snel af.

   Verwijderen
  2. Inderdaad, wat Mark zegt. Die opmerking krijg je nu niet meer? Waarom niet? Omdat je een vlaggetje op je fiets hebt?
   Forget it! M'n vrouw heeft inderdaad die opmerking toch om d'r oren gehad ondanks het feit dat een fel oranje op 1,8 meter hoogte boven de grond fier in de wind wapperde. Had de persoon in kwestie niet gezien.....

   Verwijderen
  3. Dan is inderdaad maar één antwoord mogelijk, gelijk naar de oogarts sturen die figuren! Maar ik heb die opmerkingen niet meer gehoord sinds die paal erop staat, dus misschien zien ze mij wel?
   Zoals ik al eerder vermelde het blijft gewoon een eeuwige discussie, zelfs ligfietsers onderling hebben er allemaal een eigen mening over.
   Geeft ook niet, houd de boel een beetje levendig.

   Groeten, Adri.

   Verwijderen
 5. Mark,

  Je kunt je erover blijven opwinden, maar ligfietsers zijn gewoon voor vele mensen slecht zichtbaar in het verkeer ...... klaar !!

  Wees blij dat er zo af en toe mensen zijn die de moeite nemen om je hier aan helpen te herinneren, wordt je in ieder geval zelf weer wat alerter, of kan je andere maatregelen treffen, zoals een vlaggetje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik fiets altijd alert en ik vind het raar dat mensen die je overduidelijk prima gezien hebben zomaar uit het niks tegen je aan gaan praten over dat je slecht zichtbaar bent. Ik zie een vrachtwagen chauffeur al uitstappen om tegen een mazda MX5 rijder te vertellen dat ie zo slecht zichtbaar is.

   En ja sorry, ik kan me daar inderdaad best over opwinden. Ik doe niets fout, ik rij netjes en defensief, steek mijn hand uit als ik afsla, ik voer verlichting als het ook maar enigszins niet zonnig is, heb een bel en haal niet asociaal in. Dan vind ik het niet leuk om zomaar een verwijt te krijgen wat ook nog eens nergens op slaat.

   Verwijderen
  2. hoi Mark,
   Je hoeft je niet te verontschuldigen, je mag je best opwinden, en natuurlijk doe jij vreselijk je best.
   Maar je blijft het feit negeren dat je voor sommige mensen minder opvalt in het verkeer, en dat zij (en jij) daardoor in onverwachte gevaarlijke/vervelende situaties terecht komen.
   Het gaat om het onverwachte. Vergelijkingen met vrachtwagens en kleine auto's zijn daarom geheel niet relevant.

   Verwijderen
  3. Ik negeer dat feit helemaal niet hoor, ik denk dat alle ligfietsers donders goed weten dat ze in bepaalde situaties gewoon niet goed zichtbaar zijn en houden daar dan ook rekening mee.

   En trouwens niet alleen ligfietsers maar fietser in het algemeen en dan denk ik dat ligfietsers stukken defensiever rijden dan rechtop fietsers.

   En sowieso is mijn ervaring dat ik op de ligfiets (open of velomobiel) , hoe raar dat ook klinkt, béter gezien wordt dan met een rechtop fiets. Je bent toch afwijkend en minder 'achtergrondruis' zoals gewone fietsers. Maar dat is mijn persoonlijke ervaring.   Verwijderen
 6. "Weet u wel dat dat een heel gevaarlijke fiets is ??"
  **vuistslag**
  "Inderdaad"

  Nu zal niemand met enige intelligentie dat daadwerkelijk doen. Maar o, wat solliciteren sommigen er toch naar.  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het enige dat gevaarlijk is zijn al die auto's op de weg. Ik vorm met mijn fiets echt 0 bedreiging voor de gemiddelde automobilist dus hoezo gevaarlijk.

   :)

   Verwijderen
 7. Het is natuurlijk woord tegen woord.
  Maar kan je geen klacht indienen bij de politie?
  Iemand de weg blokkeren mag zomaar niet.
  En iemand in gevaar brengen al helemaal niet,
  ook niet om te melden dat een vlag op je voertuig moet.

  Ik heb ook geen vlaggen meer,
  enkel snachts nog een korte stok met een knipperlicht.
  Om zo iets hoger zichtbaar te zijn,
  vooral als je achter een hegjes moet gaan rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien kan het wel, toch maar eens vaker de camera meenemen op de fiets.

   Verwijderen