vrijdag 9 augustus 2013

Niet deel kunnen nemen aan het maatschappelijk verkeer

Ik hoorde gisteren op weg naar huis een nieuwsitem op BNR radio over de huurverhoging waardoor een flink aantal mensen in de problemen kwamen (Je doet financieel iets niet helemaal goed als je door 4,5% verhoging in de problemen komt maar ok... )  en toen kwam de zin waar de rillingen van over mijn rug liepen.
Door de verhoging kunnen veel gezinnen straks niet meer deelnemen aan het maatschappelijk verkeer omdat ze hun auto moeten wegdoen, geen cadeautjes meer kunnen kopen voor verjaardagen etc..

Blijkbaar is een auto voor de deur de nieuwe norm. Heb je er geen 1 dan kun je schijnbaar niet meedoen aan het maatschappelijke verkeer.  Net zo'n onzin als het al dan niet hebben van een televisie want dat is in dit land ook al een grondrecht geworden. Zelfs al heb je geen luis om dood te drukken, je moet een televisie hebben en kun je die niet betalen ... dan dokt de maatschappij dat wel voor je! Stel je voor dat je zonder zit.

Gaan we dat straks ook met de auto krijgen? Ik mag toch hopen van niet zeg.

Ik voelde me na de uitzending echt iemand die buiten de maatschappij staat :(
Ofnee, eigenlijk niet.
6 opmerkingen:

 1. Och, ik ben al meer dan 50 jaar zo'n sociaal geïsoleerd levend geval. En ik moet zeggen: het bevalt!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het afhankelijk zijn van een auto is veelal zelf in de hand gewerkt, doordat er steeds meer auto's kwamen werd de vraag naar openbaar vervoer kleiner en verdween er veel aanbod. Zeker op het platteland is het soms schrijnend met minimaal aanbod van busvervoer voor mensen die zelf geen auto of rijbewijs hebben. Buiten de maatschappij sta je niet direct, maar alles word wel een tikje lastiger gemaakt voor je.
  Toch valt er autoloos ook goed te leven, daar zijn voorbeelden genoeg van.
  Veel mensen in de steden hebben ook echt geen auto nodig, daar is genoeg alternatief vervoersaanbod.

  Groeten, Adri.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb nog nooit een auto gehad en ik mis hem ook niet ;-)
  En die tv, is daar wat op dan?, ik kijk hooguit het nieuws

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet vergeten dat openbaar vervoer ook extreem duur kan zijn. Je bent zomaar 30-50 euro per persoon kwijt als je naar familie reist in een ander deel van Nederland.

  En natuurlijk moet je "auto" NIET lezen als fonkelnieuw model met giga hoge afschrijving of lease, verplicht dure garagebeurten en een dure All Risk autoverzekering.

  Als je een economisch al afgeschreven ouder klein autootje ( bijvoorbeeld Twingo ) rijdt, die zelf noodzakelijk onderhoud geeft wanneer nodig en enkel WA verzekering en wegenbelasting ( laag gewicht ) betaald vallen de kosten erg gunstig uit. Je hebt niet veel auto, maar het is een auto en hij is goedkoper dan openbaar vervoer. Veel mensen met een uitkering (!) kunnen zo nog blijven rijden.

  Het is veel mensen enkel te min een oudere auto of een kleinere auto te gaan rijden...die hebben liever schulden.

  Fietsen is ook overal de oplossing niet voor.....voor praktisch vervoer voor normale dorenzen hebben ze een maximale dagafstand en dat is niet erg ver voor normale fietsen. Lelystad-Amersfoort was heel goed te doen in een velomobiel maar elke dag 2 x 105 minuten fietsen ? Dat zou ik alleen doen als er geen andere mogelijkheid was....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Here in our part of Canada the car is still the preferred form of transportation, even when it is cheaper to take public transportation. Some people will pay $ 150 Canadian to park their car downtown rather than use the bus. With the special lanes, both the bus and bike are faster in rush hour than the car too. Some people are just addicted to their car. Of course we get some snow and some days I even have to drive my old truck to work or take the bus.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Datzelfde gevoel heb ik al met een mobiele telefoon, maar ze hebben alle telefooncellen ook al in de oudijzerbak gegooid dus.......bij mij staat de auto ook wel eens 4 weken achter elkaar stil en daarom kun ik hem dan ook blijven rijden.

  BeantwoordenVerwijderen