maandag 12 augustus 2013

Schroef rond :(

Van het weekend wilde ik de ankerplaten vervangen die ik binnen had gekregen van velomobiel. Leek me een klus dat redelijk weinig om het lijf had. 1 schroef los om de ankerplaat los te krijgen, ding losmeppen en dan de nieuwe er in omgekeerde volgorde weer op.

Alleen die ene schroef he.... iemand had daar blijkbaar op bezuinigd want die was rond! nog met oversized bitjes geprobeerd los te krijgen maar helaas.
Ik heb de bestaande rem dus maar goed gereinigd en schoongemaakt zodat ie in elk geval nu niet meer hapt maar ik wil hem uiteindelijk wél vervangen. Iemand een idee hoe ik die schroef nog los kan krijgen?


4 opmerkingen:

 1. Op tell sell ( zap er wel eens langs als ik in het rangeergebouw niks te doen heb ) zie ik wel eens speciale bitjes die zich in een dolgedraaide boutkop graven en die meetrekken. Samen met kruipolie laten inwerken heb je een goede kans. Ik neem aan dat zoiets ook in een speciaalzaak of zelfs bouwmarkt te koop moet zijn. Dat werkt natuurlijk zolang totdat je de hele kop eraf trekt.

  Anders zit er niks op dan zoiets uit te boren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij een cylindervormige kop kan een goede griptang wonderen doen, bij een verzonken inbus werkt linksom tikken met een kleine centerpunt erg goed.
  Uitboren is bij mij de laatste optie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb een setje Grabit linkse taps, niet goedkoop maar werkt voortreffelijk. Met de ene kant boor je -linksom draaiend- een gaatje in de bout/kop. Als het gaatje diep genoeg is draai je het bitje om en draai je de tap er in -opnieuw linksom draaiend-. Al snel 'hapt' het bitje en draait de bout linksom mee. Laatst heb ik nog de centrale inbusbout van een voorwiel afgebroken bij het aandraaien en kunnen verwijderen met deze bitjes.
  Je weet waar ik werk, als je mij even mailt kunnen we wel een afspraak maken als je het setje wilt lenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ^^
  Linkse tappen inderdaad

  Of als de kop van de schroef uitsteekt kun je er een gleufje in slijpen en 'm dan met een platte schroevendraaier eruit draaien. Dat heb ik recent nog gedaan met een bureaustoel van de Ikea; de Ikea vond het kennelijk nodig de boutjes van de armleuningen van rode lock-tite te voorzien; ik wilde graag de armsteunen eraf na anderhalf jaar. Uiteindelijk toch gelukt met haakse slijper, gasbrander (wordt de lock-tite weer zacht) en stevige boormachine (ik ga dat hele stuk niet met de hand draaien :P).

  BeantwoordenVerwijderen